ABDİ İPEKÇİ CAD. NİŞANTAŞI, İSTANBUL

Burun Estetiği Operasyonu Nasıl Yapılır ?

Burun estetiği operasyonu hasta ve hekim için oldukça kompleks ve zor bir işlemdir. Belki de insan üzerinde yapılan en önemli estetik operasyondur. Çünkü kişinin karakteristik görünümüne büyük etki yapar. Bu nedenle burun estetiği ameliyatının çok doğru bir şekilde planlanması ve uygulanması gerekir.

Burun estetiğine nasıl hazırlanır?

Burun estetiği öncesi kişinin fiziksel burun muayenesi yapılır. Burundaki sorunlar tespit edilir. Ardından kişinin 3 boyutlu fotoğrafları çekilir. Her açıdan çekilen bu fotoğraflardan faydalanılarak 3D simülasyon cihazında kişinin 3 boyutlu görünümü hazırlanır. Bu görüntü üzerinden kişinin yeni burnu tasarlanır. Hasta bu aşamaya cerrahı ile birlikte katılarak yeni burun şeklinin nasıl olacağına cerrahı ile birlikte karar verir. Yeni burun şekline karar verdikten sonra 3D Mask tekniği ile hastanın burnun öncesi ve sonrası maskeleri hazırlanır. Bu sayede hasta burun estetiğinin en çok endişe edilen burun şeklinin nasıl olacağı aşamasından kurtulmuş olur. Ameliyata, ameliyattan nasıl bir buruna sahip olacağını bilerek girer.

Ameliyata hazırlanmak için hastanın dikkat etmesi gereken diğer şeyler ise en az bir hafta öncesinden sigara ya da alkol gibi iyileşmeyi geciktirme özelliği olan maddelerden uzak durmak. Kan sulandırma özelliği olan ilaçlar kullanmamak. Eğer düzenli kullanması gereken ilaçlar varsa bunlar hakkında cerrahını bilgilendirmektir.

burun estetiği

Burun estetiği ameliyatı nasıl yapılır?

Burun estetiği ameliyatı kapalı ve açık teknik olmak üzere 2 farklı şekilde yapılabilir. Cerrahınızın kullanmayı tercih ettiği tekniğe göre ameliyat planlanır. Açık teknikte burun ucuna ters V şeklinde bir kesi yapılıp burun açılarak ameliyat gerçekleştirilir. Günümüzde birçok cerrahın tercih ettiği

kapalı teknikte ise kesiler burun deliklerinin içinden yapılır. Burun tam olarak açılmaz ve videoendoskopik görüntüleme tekniği ile ameliyat içeriden gerçekleştirilir. Kemer, eğrilik, küçültme, kıkırdak doku bozuklukları, burun deliği asimetrisi ya da burun ucu düşüklüğü gibi sorunların hepsi burun estetiği ameliyatıyla ortalama 1,5 saat süren operasyonla giderilebilir. Kapalı rinoplasti tekniğinde burun içine kendiliğinden kaynayan dikişler atılır. Bu sayeden dikişlerin alınmasına gerek kalmaz. Ayrıca günümüzde artık tampon ve alçı gibi kişiye rahatsızlık evren uygulamalar kullanılmaz. Bunların yerine nefes almayı kolaylaştıran silikon ateller ve burun bantları kullanılır. Her ikisi de ameliyat sonrası süreci hasta için kolaylaştıran gelişmelerdir. Ameliyattan sonra hasta genellikle aynı ya da duruma göre bir gece hastanede kaldıktan sonra evine dönebilir.

Burun estetiği ameliyatı sonrası iyileşme süreci nasıldır?

Burun estetiği ameliyatından 2 -3 gün sonra ateller çıkarılır. Burnun üzerine koruyucu bir bant takılır. Hasta birkaç gün içinde normal hayatına dönebilir. Ameliyatın ilk haftasında banyo edebilir. İlk haftadan sonra çok kuvvet gerektirmeyen aktiviteler yapılabilir. Diğer aktivitelerin zamanlaması burnunuza yapılan müdahalenin türüne göre farklılık gösterir. Bu konularda cerrahınız size özel bilgilendirmeleri yapacaktır.

Burun estetiğinin başarısı nasıl ölçülür?

Burun estetiğinin başarısı ameliyattan sonraki doğal görünüm ile ölçülür. Dikiş izleri ve ameliyat olduğu belli olmayan bir burun estetiği geçirmek çok önemlidir. Maskülen görünümün korunması, işlevsel olarak rahat nefes almayı sağlaması ameliyatın başarısının en önemli kriterleridir.

Op Dr. Güncel Öztürk
Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı