ABDİ İPEKÇİ CAD. NİŞANTAŞI, İSTANBUL

Burun Estetiği

İnsan vücudunun ayırt edici özelliği yüzdür, yüzün en belirgin organı ise burundur. Burun yüzün tam orta kısmında bulunur ve üçte birlik bir alanı kapsar. Hem estetik hem de işlevsel açıdan en önemli organlardan biridir. Şekil olarak orantısız ve yüzün genel hatları ile uyumsuz bir burun kişinin mutsuz olmasına ve özgüveninin azalmasına neden olur.

Fiziksel görünüm eski çağlardan günümüze her zaman ve her kültürde çok önemli olmuştur. Dijital görüntüleme tekniklerinin en ileri seviyeye ulaştığı günümüzde estetik görünüm her açıdan çok daha önemli hale geldi. Özellikle burundaki şekil bozuklukları kişinin olumsuz yönde etkilenmesine neden olabilmektedir. Burundaki şekil bozukluklarının giderilmesi kişinin kendine olan güvenini artırdığı için özel, sosyal ya da iş hayatında çok daha başarılı olmalarını sağlar.

Burun estetiği ile neler yapılabilir?

Burun estetik operasyonları ile burnunuzdaki bütün şekil bozuklukları ve orantısızlıklar giderilebilir. Burun küçültülebilir, büyütülebilir, burun tabanı ile alın arasındaki ya da burnun ucu ile üst dudak arasındaki açı değiştirilebilir. Burun kemiği üzerindeki kemer veya burun ucundaki her türlü şekil bozuklukları değiştirilebilir, burun deliği asimetrisi ya da burun deliği küçültmesi yapılabilir. Ayrıca burunda işlevsel bozukluklara neden olan burun eti, polip, deviasyon, sinüzit gibi sorunlar da estetik operasyon ile birlikte değiştirilebilir. Burnun hem estetik hem de işlevsel açıdan sağlıklı ve doğal hale gelmesi sağlanabilir.

Burun estetiği hangi yaşta yapılabilir?

Burun estetiği operasyonları hastanın mental ve psikolojik açıdan sağlıklı, anatomik açıdan ise gelişimini tamamlamış olması gerekir. Kemik gelişiminin tamamlanması kişiden kişiye değişiklik gösterse de ortalama 16-18 yaş arasında tamamlanır. Bazı acil durumlarda örneğin doğumsal ya da travma sonrası anomalilerde bu yaş sınırı daha erken tarihlere alınabilir.

Muayenede neler yapılır?

Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Güncel Öztürk, burun estetiği olmak isteyen hastalarla gerçekleştirdiği muayenede öncellikle hastanın şikayetlerini ve beklentilerini dinler. Burnun fiziksel olarak muayenesini yapar. Var olan şekil ve yapısal bozukları tespit eder.

Bu muayene sırasında yüzünüzün ve burnunuzun 8 değişik açıdan yüksek çözünürlüklü fotoğrafları çekilir. Bu 3D simülasyon cihazına yüklenerek yüzünüzün gerçeğe en yakın görüntüleri hazırlanır. Bu görüntüler üzerinden burnunuza ideal şekli verilir. Ve size gösterilir. Her açıdan burun şeklinizi inceleyerek cerrahınız ile birlikte görüntüler üzerinde burnunuza en uygun şekil verilir.

Ardından üç boyutlu maskeleriniz hazırlanarak size öncesi ve sonrası görüntüleriniz verilir. Ve şeklin en son haline bu şekilde karar verilir. Bu aşamadan sonra ameliyat tarihine karar verilir. Ve burun estetiği operasyonuna start verilmiş olur.

Bu aşamada cerrahınız Op. Dr. Güncel Öztürk, size ameliyat öncesi ve sonrası dikkat etmeniz gerekenleri anlatır. Operasyonun detayları hakkında ayrıntılı açıklama yapar. Olası yapısal ve işlevsel bozukluklar için uygulanacak teknikler anlatılır. Ameliyatınızın her aşaması hakkında ayrıntılı bir şekilde bilgilendirilerek adım adım ilerleme kaydedilir.

Operasyondan önce dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Kan sulandırma özelliği olan asprin gibi ilaçlar ve bir takım bitki çayları kullanımı ameliyattan bir hafta önce kesilir. Eğer devamlı olarak kullanılması gereken başka bir ilaç varsa cerrahınızı bu konuda bilgilendirmelisiniz. Yine operasyondan bir hafta önce ve ameliyattan sonra birkaç hafta daha sigara kullanımı kesilmelidir. Operasyondan yaklaşık 6 saat önce bir şey yiyip içmeyi bırakın.

Ameliyat günü dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Ameliyatın olduğu gün makyaj malzemesi, saç şekillendirici, oje vs kullanmayın. Takı takmayın ve baştan geçirilmesi gerekmeyen rahat kıyafetler giyinin. Ameliyat saatinden en az bir saat önce hastanede olun. Size ayrılmış odanıza geldiğiniz andan itibaren sağlık görevlileri her türlü ihtiyacını karşılamak için size yardımcı olacaktır.

Burun estetiği ameliyatı nasıl yapılır?

Op. Dr. Güncel Öztürk burun estetiğinde kapalı rinoplasti tekniğini kullanmayı tercih eder. Bu teknikte kesiler burun deliklerinin içinden açıldığı için dışarıdan görülen herhangi bir dikiş izi olmaz. Tampon ya da alçı uygulaması yapılmaz. Sadece silikon atel ve burun üzerine destekleyici özelliği olan özel bantlar kullanır. Bu sayede rahat nefes alabilir ve yüzünüzün ortasında rahatsız edici bir ağırlık taşımazsınız.

Burnunuzdaki şekil bozukluğunun türüne göre kemik, kıkırdak ya da yumuşak doku yeniden şekillendirilir. Eğrilik, kemer, burun sırtı çöküklükleri, burun ucu düşüklüğü ya da yüksekliği, darlık, genişlik, üst dudak ile burun ucu arasındaki açısı, burun sırtındaki çıkıntılı alan veya eksik alan, burundaki eğrilik, dar veya geniş burun deliği sorunları ameliyat ile düzeltilebilir. Burnunuzdaki tüm yapısal ve işlevsel bozuklukları aynı operasyonda kombine bir şekilde düzeltilir.

Burun deliklerinin içerisine atılan dikişler kendiliğinden çözündüğü için alınmaz. Burun deliklerinin içerisine yerleştirilen silikon ateller ve bantlar bir hafta içerisinde çıkarılır.

Burun estetiğinde kullanılan anestezi çeşitleri nelerdir?

Burun estetiği ameliyatları çoğunlukla genel anestezi uygulanarak gerçekleştirilir. Bu sayede hasta ameliyat süresince uyku halinde olur. Bazı durumlarda lokal anestezi de uygulanabilir.

Burun estetiği ameliyatı ne kadar sürer?

Burun estetiği operasyonu genellik ile ortalama 1 ya da 1,5 saat süre içinde başarıyla tamamlanır. Genellikle aynı gün içinde taburcu edilir.

Burun estetiğinde iyileşme süreci nasıldır?

Operasyondan sonra iyileşme süreci müdahalenin boyutuna göre değişiklik gösterse de kırmadan burun estetiği ve kapalı teknik sayesinde hem kemik hem de kıkırdak ve yumuşak doku daha az hasar görür. Bu sayede morluk ve şişlik oranı oldukça düşer. İlk gün baş dik tutulur. Soğuk kompres uygulanır. Bu sayede hastanın iyileşme sürecini daha hızlı ve zahmetsiz olarak geçirmesi sağlanır. Silikon ateller ilk hafta içinde alınır. 7. günde burun üstü bantlarınız çıkarılır.

Burun estetiğinden sonra evde yapılması gerekenler?

Burun içini temizlemek ve nemlendirmek için burun spreyi kullanılır. Burun asla sümkürülerek temizlenmez. Soğuk kompres sayesinde 2 gün içinde şişlikler hızla inmeye başlar. 7. günden sonra kişi iş hayatına rahatlıkla devam edebilir. Burun ucundaki hissizlik 1 ya da 2 ay daha devam edebilir. İlk 3 ay içinde hızlı iyileşme, 6 ila 12 ay içinde ise tam iyileşme sağlanır.

Ameliyattan sonra dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Ameliyattan 3 gün sonrası lens, 1 ay sonra çerçeve ağırlığı hafif olan gözlük, 3 ay sonra normal çerçeveli gözlük kullanılabilir. 2 hafta sonrası hafif tempolu egzersiz, 6 hafta sonrası normal egzersize başlayabilirsiniz. Size özel daha ayrıntılı bilgi ve öneriler verilecektir.